Besparen op inkomstenbelasting? Dit mag je aftrekken!

Sommige uitgaven die je doet, mag je aftrekken bij je aangifte Inkomstenbelasting (IB). Denk bijvoorbeeld aan bepaalde kosten die je maakt voor je huis. Maar ook alimentatie en zorgkosten zijn soms aftrekbaar.

Vanaf 1 maart is het weer mogelijk: het invullen van je belastingaangifte. Het is waarschijnlijk niet jouw favoriete hobby. Maar als je er geld mee kunt besparen, ga je daar misschien toch iets anders over denken. Daarom heeft LevenWonen de belangrijkste aftrekposten voor je op een rij gezet.

Hypotheek afgesloten in 2020
Heb je vorig jaar een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Dan mag je dit allemaal aftrekken:

  • de notariskosten van de hypotheekakte
  • de rekening van het Kadaster
  • de advies- en bemiddelingskosten van jouw hypotheekadviseur
  • eventuele taxatiekosten
  • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Pas op: notariskosten voor de koopakte en de transportakte van de woning zijn niet aftrekbaar. Datzelfde geldt voor makelaarskosten: ook die zijn niet aftrekbaar.

Hypotheek overgesloten of hypotheekrente aangepast in 2020
Zeker als je huis nog niet of niet goed is geïsoleerd, zijn er nog een paar maatregelen die je kunt nemen zonder al te veel geld kwijt te zijn. We geven je een paar voorbeelden van de kosten en het rendement:

Hypotheekrenteaftrek
Uiteraard mag je ook de hypotheekrente die je betaalt onder voorwaarden aftrekken. 

Bijzondere zorgkosten
Heb je in 2020 extra zorgkosten gemaakt? Dan kun je die misschien opvoeren als aftrekpost. Dat geldt in elk geval voor tandartskosten en kosten voor fysiotherapie of een specialist, als jouw zorgverzekering deze niet vergoedt. Datzelfde geldt voor verplegingskosten in een ziekenhuis of een andere instelling en behandelingen op voorschrift door een paramedicus die door een arts zijn voorgeschreven.

Daarnaast zijn er nog andere aftrekposten waarvoor voorwaarden gelden. Voor een totaaloverzicht kun je het beste even op de website van de Belastingdienst kijken.

Je mag deze zorgkosten alleen aftrekken als ze boven een zogenoemd drempelbedrag uitkomen. Omdat het best lastig is om dit drempelbedrag te bepalen, rekent het aangifteprogramma van de Belastingdienst het automatisch voor je uit.

Partneralimentatie
Als je gescheiden bent en partneralimentatie betaalt, mag je dit bedrag aftrekken bij jouw aangifte over 2020. Betaal je ook kinderalimentatie? Die kosten zijn niet aftrekbaar.

Giften
Geef je geld aan goede doelen of culturele instellingen? Dan kun je ook die aftrekken. Daar gelden wel een paar regels voor. Zo moet de ontvanger van de gift zijn aangemerkt als (culturele) ANBI. Die letters staan voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Op de website van de Belastingdienst kun je dit controleren.

Voor niet-regelmatige giften geldt altijd een drempel. Deze giften zijn alleen aftrekbaar als ze per jaar meer bedragen dan 1% van het verzamelinkomen. Geef je periodiek aan bepaalde doelen? Dan is jouw gift altijd aftrekbaar. Je moet dit dan wel vastleggen en beloven dat je tenminste vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld deze modelovereenkomst downloaden.

Meer informatie
Heb je een vraag over dit artikel? Neem dan even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag met al jouw geldzaken. Bel of mail me dus gerust.

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date

Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.

Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.