Om met dat laatste te beginnen: onderdelen van de wet worden stap voor stap ingevoerd. Pensioenfondsen hebben tot 1 januari 2028 de tijd om aan alle nieuwe regels te voldoen.
De grootste verandering van het nieuwe pensioenstelsel is dat iedereen straks een eigen pensioenspaarpot heeft. Als je aangesloten bent bij een pensioenfonds, storten jij en je werkgever daar de premies in. Het pensioenfonds belegt jouw geld en je bepaalt zelf hoeveel risico je wilt lopen. Afhankelijk van het rendement op die belegging kan de pensioenuitkering variëren. De inleg in de pensioenpot staat dus vast, de hoogte van de uitkeringen niet.
Nieuw is de mogelijkheid om een deel van je opgebouwde pensioenkapitaal ineens te laten uitkeren als je met pensioen gaat. Dat zou vanaf volgend jaar juli mogelijk moeten zijn, maar die datum kan nog veranderen.
Dat bedrag ineens mag maximaal 10% van jouw persoonlijke pensioenspaarpot zijn. Met dat geld kun je bijvoorbeeld een mooie reis maken of iets bijzonders aan je (klein)kinderen geven. Maar je kunt er ook je huis mee verduurzamen of (een deel van) je hypotheek mee aflossen. Daar ben je helemaal vrij in.
Wel moet je ook de nadelen afwegen. Zo gaan je maandelijkse pensioenuitkeringen erdoor omlaag: je haalt immers al een deel uit de pensioenpot. En het kan zijn dat je in het jaar van die grote uitkering meer belasting moet betalen en misschien ook je recht op eventuele toeslagen verliest.
Verder komen er meer mogelijkheden om extra te sparen voor je pensioen, op een belastingvriendelijke manier. Die opties gaan dit jaar al in.
Dat sparen kan bijvoorbeeld via een lijfrente. Die biedt over het algemeen veel flexibiliteit. Zo bepaal je per jaar hoeveel je inlegt. Ook is het mogelijk om het geld bij pensionering bijvoorbeeld in vijf jaar te laten uitkeren in plaats van twintig jaar.
Andere opties om extra pensioen op te bouwen zijn banksparen of een beleggingsrekening openen. Ook bij deze mogelijkheden kun je profiteren van fiscale voordelen.
Er blijft overigens ook veel hetzelfde. Zo krijg je vanaf je pensioenleeftijd zolang je leeft een pensioenuitkering en AOW. Dat verandert niet. Bouw je pensioen op via je werkgever? Ook dat blijft zo onder de nieuwe pensioenwet.
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel of wil je meer weten over bijvoorbeeld de voor- en nadelen van een pensioenuitkering ineens of over extra te sparen voor je pensioen? Neem dan gerust even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag bij alle vragen over financiële zaken.
Erkend Financieel Adviseur
Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date
Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.
Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.