Overwaarde verzilveren: hoe doe je dat?

Als jouw huis meer waard is dan het bedrag van je hypotheek, heb je overwaarde. Dat geld zit echter vast in stenen. Maar stel dat je het zou willen gebruiken voor een verbouwing of als aanvulling op je pensioen? Welke mogelijkheden heb je dan?

De waarde van de meeste koopwoningen is weer op het peil van vóór de crisis. Daardoor zijn er veel huiseigenaren die overwaarde hebben. Uit onderzoek (van Netwerk Notarissen/AD) blijkt dat de winst op papier in 2018 gemiddeld zo’n € 30.000 was.

Overwaarde verzilveren
Veel banken bieden mogelijkheden om die overwaarde te verzilveren. Sommige kijken daarbij ook naar je inkomen. Is dat te laag, dan kom je er niet voor in aanmerking.

Gelukkig komen er steeds meer mogelijkheden om ook met een laag inkomen jouw overwaarde vrij te maken. Banken hebben daarvoor zogenoemde ‘opeethypotheken’ ontwikkeld. Ze bieden die aan onder namen als de Overwaardehypotheek of de Verzilverhypotheek.

Maandelijks of ineens
Met zo’n hypotheek sluit je de overwaarde van je huis af als extra lening. Afhankelijk van het product maakt de bank maandelijks een deel van het bedrag over of krijg je alles in één keer op je rekening gestort. Er bestaan ook mengvormen. Houd er wel rekening mee dat je schuld groter wordt.

Verbouwen
Als je (bijna) gepensioneerd bent, kun je de overwaarde die je verzilvert gebruiken om je huis toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld door een slaapkamer en een badkamer op de begane grond te realiseren. Of je kiest voor verduurzaming, waardoor je maandelijks minder geld kwijt bent aan energiekosten.

Extra inkomen
Wie met pensioen gaat, heeft meestal minder inkomen dan daarvoor. Zeker als je geen gebruik meer kunt maken van hypotheekrenteaftrek, kunnen je woonlasten dan (te) hoog worden. In dat geval kun je de overwaarde gebruiken als aanvulling op je inkomen.

Nadelen
Zoals bij alles zijn er ook nadelen. Welke mooie naam hij ook heeft, elke hypotheek is een lening die je moet terugbetalen. Ook zijn de voorwaarden van de bank soms erg streng.

Alternatieven op een rij
Overweeg jij om de overwaarde op jouw huis te verzilveren? Neem dan gerust contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur weet ik welke mogelijkheden er zijn en help ik je om de alternatieven op een rij te zetten. Zo kun jij de beste keuze maken.

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date

Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.

Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.