Scheiden: wie gaat waar wonen?

Na de kinderen is het eigen huis meestal het belangrijkste onderwerp tijdens een scheiding. Logisch, het gaat immers om zowel een dak boven je hoofd als een waardevol bezit.

2023 09 29 huis en scheiding

29 september 2023

Meer dan de helft van de stellen met een eigen huis ervaart hierdoor tijdens de scheiding veel stress. Dat blijkt uit De Nationale Echtscheidingsmonitor 2023.

Wie blijft?

De grote vraag is immers: wie blijft er in het huis wonen? Volgens de wet heeft de eigenaar van het huis de meeste rechten. Maar vaak is het huis eigendom van allebei de partners. In dat geval moeten die er samen uitkomen wat ze doen. Daarbij zijn er drie scenario's:

  • Een van de partners neemt de woning helemaal over.
  • De woning blijft van allebei.
  • De woning wordt verkocht en beide partners zoeken een nieuw onderkomen.

Huis overnemen

In de praktijk is de eerste optie de meest voorkomende variant: één van de ex-partners wordt 100% eigenaar van de woning. Dat betekent dat die de ander moet uitkopen. De bank moet daar wel aan willen meewerken en zal ook toetsen of het financieel verantwoord is om de hypotheek over te schrijven. Het inkomen van diegene die in het huis blijft wonen – al dan niet aangevuld met alimentatie – is daarbij een belangrijke graadmeter. 

Is er overwaarde? Dan wordt die verdeeld over de partners, naar de verhouding waarin zij eigenaar zijn van de woning. Datzelfde geldt als het huis minder waard is dan de hypotheek en er dus bij verkoop sprake is van een restschuld. Die schuld zullen de partners samen moeten inlossen.

Onverdeeld laten

Je kunt er voor kiezen om de woning in gezamenlijk eigendom te houden. Juridisch heet dat 'onverdeeld laten'. In dat geval stelt een notaris meestal een boedelverdeling op, waarin de waarde van het huis is opgenomen. In die akte staan ook de afspraken over de verdeling van de opbrengst als het huis later wordt verkocht. Het huis onverdeeld laten kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Want als één van beide het huis op een gegeven moment wil verkopen, heeft die toestemming van de ander nodig.

Huis verkopen

Als je besluit het huis te verkopen, is het verstandig om de afspraken hierover in het scheidingsconvenant op te nemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hoe de winst of eventuele restschuld wordt verdeeld. Leg ook de fiscale aspecten goed vast, om onverwachte belastingaanslagen te voorkomen! 

Overwaarde

Koop je weer een huis ná de scheiding? Houd er dan rekening mee dat je de overwaarde van het oude huis in principe in je nieuwe woning moet stoppen. Doe je dat niet, dan mag je niet alle hypotheekrente aftrekken.

Meer informatie

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Als Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur, ben ik expert op het gebied van hypotheken en alles wat daarmee te maken heeft. Verder beschik ik over een breed netwerk van andere professionals, waaronder mediators, echtscheidingscoaches en notarissen. Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak om te kijken hoe ik je kan helpen.

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date

Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.

Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.