Starter in 2024: ga je kopen of huren?

Als starter op de woningmarkt sta je in 2024 voor een belangrijke beslissing: ga je een huis kopen of kies je ervoor om te huren? Die keuze heeft invloed op je flexibiliteit, maar ook op je financiële situatie nu en in de toekomst.

2024 04 24 starter 2024 huren of kopen

24 mei 2024

Op de langere termijn is kopen (bijna) altijd interessanter voor je portemonnee. Maar afhankelijk van je situatie kan huren soms slimmer zijn. Om je te helpen, hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van de beide opties op een rij gezet.

Voordelen koophuis

Het kopen van een huis biedt meerdere voordelen. Zo bouw je met een koopwoning vermogen op, omdat je elke maand een deel van de hypotheek aflost. Daardoor wordt jouw huis steeds meer jouw eigendom. Bovendien profiteer je van de eventuele waardestijgingen, wat winst kan opleveren als je het weer verkoopt.

Daarnaast profiteer je van hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto woonlasten lager zijn. En omdat je een hypotheek meestal afsluit voor een periode van dertig jaar, weet je waar je financieel aan toe bent. Ook heb je als eigenaar meer vrijheid omdat je zelf bepaalt of en hoe je jouw huis wilt verbouwen.

Nadelen koophuis

Het kopen van een huis brengt ook nadelen met zich mee, vooral voor starters. Zo zijn de kosten voor het kopen van een huis vaak hoog. Verder moet je als huiseigenaar rekening houden met bijkomende kosten, zoals onderhoud en reparaties. En als je huis juist minder waard wordt, kun je met een restschuld blijven zitten.

Voor- en nadelen van huren

Een van de belangrijkste voordelen van huren is de flexibiliteit: als huurder kun je gemakkelijk verhuizen als je bijvoorbeeld een nieuwe baan krijgt of besluit te gaan samenwonen. En je hoeft als huurder geen rekening te houden met kosten voor onderhoud en reparaties, omdat dit de verantwoordelijkheid is van de verhuurder.

Maar het huren van een woning heeft ook nadelen. Een van de grootste is dat je als huurder geen vermogen opbouwt. Je betaalt elke maand huur en dat geld ben je voorgoed kwijt. Bovendien stijgen de huurprijzen elk jaar, waardoor je op lange termijn mogelijk meer betaalt dan wanneer je een huis zou kopen.

Vraag me gerust om advies

Of je nu kiest voor kopen of huren, het is altijd verstandig om advies in te winnen. Als Erkend Financieel Adviseur begeleid ik je graag bij het maken van de keuze die het beste past bij jouw situatie en toekomstplannen. Neem dus gerust contact met me op.

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date

Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.

Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.