Welke verzekeringen zijn verplicht?

Verzekeringen beschermen je tegen de financiële gevolgen van vervelende gebeurtenissen. Sommige zijn verplicht, andere zijn de moeite van het overwegen waard. Maar er zijn ook verzekeringen waarvan je jezelf moet afvragen of je ze wel echt nodig hebt.

2023 07 21 verzekeringen

20 juli 2023

Om met de verplichte verzekeringen te beginnen: iedereen die in Nederland woont en ouder is dan achttien jaar, moet een zorgverzekering afsluiten. Heb je een auto, een motor, een scooter of een brommer? Dan ben je verplicht om die te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid.

Woonverzekeringen

Als je een koophuis wilt financieren met een hypotheek, zal de bank van je eisen dat je ook een opstalverzekering afsluit. Deze wordt ook wel woonhuisverzekering genoemd. Andere woonverzekeringen zijn niet verplicht, maar vaak wel raadzaam. 

Dat geldt bijvoorbeeld voor een inboedelverzekering. Want wat als je huis afbrandt? Dan ga je al snel voor tienduizenden euro's het schip in als je huisraad niet is verzekerd. Aandachtspunten bij een inboedelverzekering zijn onder andere de nieuwwaardedekking en de buitenhuisdekking.

Wettelijke aansprakelijkheid

Een aansprakelijkheidsverzekering is eveneens het overwegen meer dan waard. Die kost je per maand maar een paar euro en dekt in principe alle schades aan andere mensen en hun bezittingen waarvoor jij volgens de wet aansprakelijk bent. Denk bijvoorbeeld aan glasschade na een 'voetbalongelukje'. 

Pakketverzekering

Je kunt je verzekeringen voor aansprakelijkheid, opstal en inboedel vaak als een pakketverzekering afnemen. Het voordeel daarvan is dat de verzekeringen goed op elkaar aansluiten, waardoor er geen gaten in de dekking vallen. En dat je bij een complexere schade met één en dezelfde verzekeraar hebt te maken.

Zo'n pakketverzekering kun je meestal uitbreiden met een doorlopende reisverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Soms kun je ook je auto- en/of caravanverzekering erin opnemen. Des te meer verzekeringen in het pakket, des te meer korting je krijgt. Maar verkijk je daar niet op: een pakketverzekering is lang niet altijd goedkoper dan een verzameling losse verzekeringen.

Andere verzekeringen

Van een geheel andere orde zijn de zogenoemde inkomens- en kapitaalverzekeringen. Die keren periodiek of eenmalig geld uit als jou of je gezinsleden iets overkomt. Denk bijvoorbeeld aan een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Die was vroeger trouwens verplicht als je een hypotheek afsloot. Die verplichting is er niet meer, maar een ORV kan buitengewoon verstandig blijven.

Twee andere verzekeringen die we nog noemen, zijn de woonlastenverzekering en de uitvaartverzekering. De eerste keert uit als je werkloos of arbeidsongeschikt raakt. De tweede is bedoeld om je uitvaart mee te betalen. De kosten daarvan zijn in de afgelopen jaren flink opgelopen naar gemiddeld € 7.500 voor een crematie en € 9.500 voor een begrafenis.

Ik help je graag bij je keuze

Sommige risico's kun je maar beter afdekken met een verzekering, andere kun je misschien zelf dragen. Als Erkend Financieel Adviseur help ik je graag bij het maken van die afweging, zodat jij de beste keuze voor jouw situatie kunt maken. Neem gerust contact met me op als je vragen hebt over jouw verzekeringen. 

Erkend Financieel Adviseur

  • Specialist in de woningfinanciering
  • Kijkt verder dan jouw hypotheek
  • Bewezen deskundig
  • Altijd up-to-date
  • Integer en persoonlijk
  • Creëert overzicht en inzicht
  • Houdt zich aan de beroepscode

Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date

Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.

Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.