Allereerst zul je wat dingen moeten uitzoeken. Dat is niet ingewikkeld, het kost alleen wel tijd. Om je op weg te helpen, heeft LevenWonen een actieplan voor je gemaakt waarmee je aan de slag kunt.
1. Zet je inkomsten en uitgaven op een rij
Weet jij precies hoeveel geld er maandelijks binnenkomt en waaraan je het uitgeeft? Ja? Goed bezig! De ervaring leert echter dat de meeste mensen de eerste vraag prima kunnen beantwoorden maar de tweede een stuk minder goed. Geldt dat ook voor jou? De beste tip die we je kunnen geven is om een huishoudboekje bij te houden. Alleen dan krijg je het inzicht dat je nodig hebt.
Een huishoudboekje klink ouderwetser dan het is. Er zijn tegenwoordig tal van apps die je hiervoor kunt gebruiken. Sommige zijn (deels) gratis, voor sommige moet je betalen. Wijzer in geldzaken heeft bijna al deze apps op een rij gezet. Kijk ook even op de website van jouw bank. De kans is groot dat die er ook één aanbiedt, waarin je meteen al je af- en bijschrijvingen kunt inladen. Handig!
2. Stel een begroting op
Als je de inkomsten en vaste lasten – zoals de kosten van je huis, energie, verzekeringen en telefonie & internet – naast elkaar zet, blijft er als het goed is nog een bedrag over. Daarvan moet je eten, kleding en cadeautjes kopen, je hobby’s en vakanties betalen en sparen. Het handigste is om die kosten uit te splitsen. Op die manier maak je voor elk onderdeel een eigen budget. Dat heb je nodig voor de volgende stap.
3. Maak een bespaarplan
Nu je alles in één overzicht hebt samengebracht, ga je onderzoeken waar je kunt besparen. Misschien blijkt wel dat je elke maand veel meer uitgeeft aan boodschappen dan je dacht. Of zie je dat jouw hobby’s best wel duur zijn. Bepaal daarom per categorie welk bedrag je eraan wilt uitgeven. Controleer vervolgens regelmatig of je nog op schema ligt en stel desnoods je gedrag of je budget bij.
4. Maak sparen leuk
Spaar het geld dat je maandelijks overhoudt, maar maak het wel leuk! Natuurlijk zul je een buffer moeten hebben voor het geval de wasmachine stuk gaat of je een dure (auto)reparatie moet betalen. Maar de gedachten aan dergelijke tegenvallers zijn meestal niet erg motiverend.
Maak daarom ook ‘spaarpotjes’ voor leuke spaardoelen. Een vakantie, bijvoorbeeld. Of een camper. Een piano, fototoestel of dure spelcomputer. Of ga sparen om eerder met pensioen te kunnen. Wat je ook kiest, je zit altijd goed. Je spaart immers voor iets wat jij graag wilt!
Extra besparen
Als je een koophuis hebt, kun je misschien wel extra besparen op je hypotheeklasten. En wellicht kun je geld overhouden door minder verzekeringspremie te betalen. Wil je hier meer over weten? Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van financiën en hypotheken. Bel of mail me gerust voor een afspraak, ik help je graag verder.
Erkend Financieel Adviseur
Erkend Financieel Adviseur
Bij een Erkend Financieel Adviseur ben je verzekerd van financieel advies van hoge kwaliteit. De kennis van jouw adviseur is altijd up-to-date
Kwaliteitskeurmerk
Het keurmerk Erkend Financieel Adviseur wordt uitgegeven door de SEH, een onafhankelijke stichting die is opgericht met als doel jou te voorzien van het beste financiële advies.
Altijd vakbekwaam advies
Alle Erkend adviseurs zijn ervaren, hebben geldige wettelijke diploma’s, volgen jaarlijks verplichte opleidingen en moeten voldoen aan strenge gedragsregels. Zo weet jij dat je altijd vakbekwaam advies krijgt.